25 Ekim 2011 Salı

Antep & Maraş

Yemek yemek üzerine kurulu turlarımıza Gaziantep ile başlamaya karar verdik. İlk iş uygun fiyatlı uçak bileti bulmak oldu :) Sonrasında ufak çaplı bir gaz verme operasyonu ile yedi kişilik bir grup olmuştuk bile. Egemenle bana bu haftasonu turunda Bahar, Hasan, Turgay, Uygar ve Ülkü eşlik etti.
 
Uçağımız erken saatte olunca cuma gecesi bizim evde kalmaya karar verdik. Her ne kadar erkenden havaalanına gitmeye çalışsak da, uçağa son dakikada yetiştik. Uçuşu uyuklayarak atlattıktan sonra, ilk işimiz Gaziantep havaalanında araç kiralamak oldu.


Antep'te ilk durağımız Katmerci Zekeriya Usta idi. İşin kuralına uyduk ve kahvaltımızı ılık süt içip, katmer yiyerek yaptık. Sabah sabah katmer yenir mi diyorduk, ama kesinlikle yenirmiş, bu bizim İstanbul'da yediğimiz katmerlerden çok farklı. Katmerlerimizi yedikten sonra Mehmet Usta'yla biraz sohbet ettik. "Biz bir günde 20 saat yemek yeriz, kalan 4 saatte de ne yiyeceğimizi düşünürüz" dediğinde turun sonunda ne hale geleceğimizi anlamamız gerekirdi :)

Kahvaltımızı tamamladıktan sonra biraz etrafı gezelim dedik. Antep gerçekten çok güzel bir şehir. Çarşılar, bedestenler harika. İlk durağımız Zincirli Bedesten oldu. Bahar'la kendimize ve annelerimize kutnu kumaşından şal aldık. Antep'e özgü bir kumaşmış. Yumuşak bir doku olması için yıkayıp, ütülenmesi gerekiyor. Bedesten içerisinde bir de zeka oyunları satan bir dükkan vardı. Hasan ile Egemen'i oradan ayırmak epey zor oldu :) Buradan Bakırcılar Çarşısı'na geçtik. Etrafta dizili duran kahve fincanı setleri ile sahanlar bizi cezbetti. Almadan yapamadık. Bu arada Hasan çok orijinal ağaçtan oyma bir çerezlik buldu, o da onu aldı. Alışveriş sonrası gezmeye devam ettik. Çevrede o kadar çok han varki, hepsi de çok güzel. En otantik olanlardan biri de Tütün Han. Kahve/nargile için ideal.

 
Etrafı dolaşırken yorulmuşuz, öyle olunca Tarihi Tahmis Kahvesi'nde mola verdik. Amaç yöresel tatlar denemek olunca menengiç kahvesi sipariş ettik. Sütlüsü denenebilir, açıkcası ben beğendim. Bu arada bütün bu yerleri gezerken Antep'e özgü yiyeceklerin satıldığı dükkanlara da bol bol uğradık. Almacı Pazarı mükemmel bir yer. Alışveriş yapmadan ayrılmak imkansız. Turun sonunda bavulda salça, nar ekşisi, kuru patlıcan/acur/biber, kuru nane, pul biber, antep fıstığı, cevizli sucuk, muska kısaca ne ararsanız vardı :)


Biraz daha etrafta dolandıktan sonra öğle yemeğimiz için gitmeyi planladığımız yeri aramaya başladık. İyi ki pes etmemiş, aramışız. Bu sayede gezi sonundaki favori mekanımız olan Karşıyakalı Halil Usta'yı öğrenmiş, mükemmel etlerini tatmış olduk. Ortaya karışık parça et, küşleme ve simit kebabı getirdiler. Resmen kendimizden geçtik, birer porsiyon yetmedi, ikincileri sipariş verdik. Bu arada salatanın da ne kadar lezzetli olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Bu mekanda ne getirseler yerim sanırım, resmen taptım her şeye.


Karnımızı tıka basa doyurduktan sonra Antep'te yeni açılmış olan Zeugma Mozaik Müzesi'ne gittik. Gerçekten çok güzel ve modern bir müze yapmışlar. Mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. O dönemde yapılmış olan ve müzede sergilenen mozaikler en az simge haline gelmiş Çingene Kızı kadar göz alıcı. Bir de bu müzeye taşınmamış olan mozaikler mevcut. Onlar da kendi yöresinde koruma altına alınmış. Ancak bizim gittiğimiz dönemde açık hava müzesi haline getirilmiş olan kısım malesef kapalıydı.

Müze gezimizi tamamladıktan sonra birşeyler içelim dedik. Kalealtı Kır Kahvesi'ne geçtik. Fincanda pişen dibekte kavrulmuş türk kahvesi yapıyorlar. Herşey gibi bunu da çok lezizdi. Biraz dinlendikten sonra Uygar, Turgay ve Ülkü akşam dönüş yapacakları için birbirimizden ayrıldık, onlar alışveriş yaptılar, biz de bir otel bulup yerleştik.
 

Sonrasında İmam Çağdaş'ta buluştuk. Biz akşam yemeğine başka yere gitmeyi planladığımız için tatlı yiyelim dedik. Kare baklava gerçekten muhteşem. Havuç baklavası ve fıstık dolama da güzelmiş diyorlar ama biz denemedik. Uçağa yetişecek olanlarsa kebap ve lahmacun yediler. Herkes yediğini beğendi ancak Halil Usta seviyesine gelemedi. Aslında buranın soğan kebabı meşhurmuş. Biz daha sonra öğrendik. Bir daha gidersek mutlaka deneyeceğim :) 


Gidenleri yolcu ettikten sonra akşam yemeğini yiyeceğimiz mekana gittik. Bayazhan gerçekten çok değişik, çok orijinal bir mekan. Cumartesi akşamları rezervasyonsuz gitmek mümkün değil, yer bulamıyorsunuz. Önce han içerisini gezdik. Bir sürü dükkan var, Antep'e özgü şeyler satılıyor. Resim sergisi mevcut. Biraz dolaştıktan sonra, restoran kısmına geçtik. Aşırı tok olduğumuz için burada mezelerden sipariş ettik. Kebabı da ortaya söyledik. Birer duble rakı içip, muhabbet ettik. Günün sonunda iyi bir uykuyu haketmiştik ;)


Ertesi gün ilk işimiz Orkide Pastanesi'ni aramak oldu. Yerini bulduk, ancak bahçeli olanına gitmek isteyince tekrardan yollara düştük. Önceki gün dünyaları yememiş gibi, açık büfe kahvaltıyı görünce gözümüz döndü. Sabah sabah önümüzde pişen ciğerimizi yedik, su böreğimizi de. Bir de üzerine katmer sipariş verdik. İyi ki vermişiz, açıkcası buradaki katmer bence Zekeriya Usta'dakinden daha güzeldi. Böyle bir lezzet cidden yok. Semsek de yemek isterdik ama yokmuş. Bir daha gidersek onu da deneyeceğiz :)


Kahvaltımız bittikten sonra Maraş'a doğru yol aldık. Buralara kadar gelmişken Yaşar Pastanesi'nde dondurma yemeden olmaz dedik. Egemen'in asker arkadaşı Aldülkadir bizi karşıladı. Bizi ev yemekleri yapan Küçük Ev Lokantası'na götürdü. Tok olduğumuz için pek birşey yiyemedik ama Hasan bizim yerimize açığı kapattı :) Yemek sonrası biraz gezinti yaptıktan sonra pastaneye yöneldik. Dondurma da baklava da cidden harikaydı. Kilolarca dondurma yesem bıkmam diye düşünüyorum.


Zamanımız azalınca Antep'e dönmek için yola çıktık. İmam Çağdaş'a uğrayıp alışverişimizi yaptık. Ardından da en son durağımız olan Aşina'ya gittik. Amacımız şöyle güzel bir çorba içmekti. Bu sebeple aşina çok isabetli bir karar olmuş. Yuvalama cidden müthişti. Ortaya yaprak ali nazik ve kara kavurma söyledik. Hepsini beğenerek yedik. Tam çay içmeye başlamıştık ki midemizde hiç yer olmadığını farkettik :) Kendi adıma söyleyebilirim ki, dönene kadar mide ağrıları çektim.

Ama diyecek söz yok, kesinlikle harika bir hafta sonu oldu. Herkese tavsiye ediyorum, Antep mükemmel bir şehir. Bir daha ayarlayabilirsek yine gitmeyi çok isteriz.

Katmerci Zekeriya Usta: 0 342 2300971
Karşıyakalı Halil Usta: 0 342 3231616
İmam Çağdaş: 0 342 2312678
Bayazhan Restaurant: 0 342 2210212
Orkide Pastanesi: 0 342 2151500
Aşina: 0 342 2204949
Köroğlu Baharatları: 0 342 2201206 (Baharat, salça, fıstık, kurutmalık siparişleri için)